Ik zorg voor iemand

Mantelzorg
Als u langdurig de zorg heeft voor iemand, dan bent u mantelzorger. Mantelzorg  kan veel voldoening geven, maar kan soms ook (te) zwaar worden. De coördinator Mantelzorg biedt emotionele en praktische ondersteuning. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd waar u andere mantelzorgers kunt ontmoeten en even kunt bijkomen. En waar u informatie krijgt over zaken die voor u als mantelzorger van belang zijn.

 

Registratie                                                                                                                                               Bent u mantelzorger en wilt u op de hoogte worden gehouden van informatie en activiteiten voor mantelzorgers: geef uw gegevens door en u krijgt 2x per jaar de gratis mantelzorgkrant toegestuurd. Bij aanmelding krijgt u een tasje met informatie en een cadeaubon van € 10,--.         

 

Alzheimercafé
Zorgt u voor iemand met dementie en wilt u hier meer over weten en/of anderen ontmoeten die in dezelfde situatie zitten? Dan bent u van harte welkom in het Alzheimercafé in Krimpen aan den IJssel. Ook mensen met dementie, hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn welkom tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten. Het Alzheimercafé is er elke tweede maandagmiddag van de maand van 13.30u tot 15.00u in het Facet en elke maand staat er een ander thema centraal.

 

Koffie-ochtend
Elke tweede dinsdag van de maand is er een koffie-inloop voor mantelzorgers van 10.00u tot 11.00u in ontmoetingsruimte Bloemrijk, Vijverlaan 566. Het accent van deze inloop ligt op onderlinge ontmoeting en het uitwisselen en ontvangen van informatie. Opgeven is niet nodig, komt u eens langs: u bent van harte welkom.

 

Gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met dementie
Elke eerste dinsdag van de maand in er in het Gezondheidscentrum de mogelijkheid om andere mantelzorgers te ontmoeten, die ook voor iemand zorgen met dementie. De koffie en thee staan klaar v.a. 13.00u en het duurt tot 15.00u. Ook hier geldt dat opgeven niet nodig is: u bent van harte uitgenodigd eens te komen kijken.

 

Mantelzorg ambassadeurs
Heeft u vragen over mantelzorg, die u graag aan een andere mantelzorger zou willen stellen: bij het Steunpunt Mantelzorg Krimpen zijn zes mantelzorgers, die hebben aangegeven blijvend mee te willen denken over allerlei mantelzorg vragen. Zij zijn ervaringsdeskundigen en kunnen gevraagd worden voor voorlichting en advies op allerlei thema's. Zij zijn de ambassadeurs van de mantelzorg ondersteuning. En zij kunnen vragen beantwoorden van andere mantelzorgers op het gebied van mantelzorg, waarmee zij zelf te maken hebben en deskundig zijn. Zij stellen zich graag aan u voor:

 

Astrid van Deventer 
Ik ben Astrid van Deventer en sinds een aantal jaren ben ik terecht gekomen in de mantelzorg. Mantelzorg, daar kies je niet voor, daar kom je in terecht en doe je gewoon. Vaak doe je dit bij je dagelijkse werkzaamheden er maar even bij. Dit geldt voor velen, maar vaak hebben deze zorgzame mensen zelf niet in de gaten waar zij in beland zijn, mantelzorg is een vanzelfsprekend iets. Echter door het automatisch handelen raken deze mantelzorgers vaak overbelast, hier kom je pas in een later stadium achter. Dit is één van de ervaringen, die ik heb, zo zijn er nog meer. Het traject van thuiszorg met alle regelgeving, vragen en voorzieningen, die op je af komen zijn divers. Graag wil ik mantelzorgers helpen in deze materie door mijn ervaringen te delen en de weg te wijzen om de kortste wegen te bewandelen. "Zorg goed voor jezelf, anders kun je niet voor anderen zorgen".

 

Ellen Mijling
Mijn naam is Ellen Mijling-van Houwelingen, getrouwd en heb 2 kinderen, waarvan mijn dochter nog thuis woont. Ik ben sinds 2000 mantelzorger, eerst voor mijn ouders en sinds 2007 alleen nog voor mijn moeder. Mijn moeder is zo goed als blind, hoort slecht en is heel slecht ter been. Mijn moeder kon niet meer op zichzelf wonen en daarom hebben mijn gezin en ik in 2013 besloten haar in huis te nemen. Op deze manier is het voor ons makkelijker om de zorg, die mijn moeder nodig heeft, te kunnen geven. Op het gebied van de Wmo en vervangende zorg (respijtzorg)ben ik intussen heel wat wijzer geworden. Toen er gevraagd werd of er mantelzorgers zijn die ambassadeur wilde zijn, heb ik me daar heel graag voor opgegeven. Ik doe dit in de hoop, dat mijn bijdrage er voor zal zorgen dat in de toekomst iedereen weet wat het begrip mantelzorg inhoudt en wat het betekent voor de mensen, die dit zijn. Ik hoop dat, als mijn kinderen gevraagd wordt om voor mij te zorgen (op welke manier dan ook) het voor hen heel duidelijk en makkelijk zal zijn om de weg naar hulp bij het zijn van mantelzorger te bewandelen.

 

Emilie van der Kraan
Mijn naam is Emilie van der Kraan, getrouwd, 2 dochters en 2 kleinzonen. Vanaf mijn 18de heb ik gewerkt. Op mijn 20ste ben ik getrouwd. Na vele jaren in de dienstverlening te hebben gewerkt (o.a. 26 jaar als stewardess) heb ik de laatste 21 jaar voor mijn moeder gezorgd en 7 jaar geleden heeft mijn man een zware hersenbloeding gehad. Hierdoor heb ik de nodige ervaring opgedaan als mantelzorger. Graag wil ik andere mantelzorgers helpen met de problemen waar ik ook tegenaan gelopen ben.

 

Ingrid Bakker


José Tuerlings
Mijn naam is José Tuerlings. Tezamen met de andere ambassadeurs, allen ervaringsdeskundigen die mantelzorg in Krimpen aan den IJssel een "gezicht" geven, wil ik een bijdrage leveren aan de bekendheid van het begrip mantelzorg en mijn kennis en ervaring op dat gebied graag delen.

 


Willie Kuiper
Ik ben Willie Kuiper-Krijgsman en al ruim 20 jaar mantelzorger, eerst parttime voor mijn ouders en nu fulltime voor mijn partner met veel steun van mijn jongste dochter. Ik ben mantelzorg ambassadeur geworden ter ondersteuning van andere mantelzorgers in Krimpen aan den IJssel. "Toewijding is niet iets wat anderen van je verwachten, het is dat wat je aan anderen te bieden hebt".

Mantelzorgmakelaar Een mantelzorgmakelaar neemt (tijdelijk) regeltaken van u over  om u te ontlasten. Bijvoorbeeld om vervangende zorg te regelen of een PGB aan te vragen. Voor meer informatie neemt u contact op met het Steunpunt Mantelzorg.

 

Dag van de Mantelzorg
Elk jaar wordt op 10 november de landelijke "Dag van de Mantelzorg" gevierd, waarbij er activiteiten worden georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Ook in Krimpen aan den IJssel willen we graag de mantelzorgers in het zonnetje zetten en onze waardering aan hen laten blijken door enkele ontspannende activiteiten te organiseren.

 

Voor meer informatie over mantelzorg en/of registratie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg van Krimpen Wijzer, tel. 06-37418353 of per mail mantelzorg@krimpenwijzer.nl