Zorgen voor een ander

Ongeveer een op de vier jongeren in Nederland groeit op in een gezin met een zieke ouder, broer of zus. Misschien geldt dat ook voor jou. Als iemand binnen het gezin ziek is, is er regelmatig professionele hulp in huis, toch komt een groot deel van de zorg neer op de overige gezinsleden. Kinderen en jongeren doen dan bijvoorbeeld extra veel huishoudelijke taken. Daarnaast helpen ze soms bij de persoonlijke verzorging of administratie en/of bij de opvoeding van jongere broertjes of zusjes. Kinderen en jongeren fungeren soms als klankbord voor één van de ouders of begeleiden ze de zieke naar activiteiten. Is dat bij jou thuis ook zo? Dan ben jij een jonge mantelzorger. 

Jonge mantelzorgers hebben geleerd om te helpen en om voorrang te geven aan de zorg voor een ander. Daardoor negeren ze vaker hun eigen zorgen en geven/vragen ze minder aandacht aan datgene wat henzelf bezig houdt. Dat valt immers in het niet bij de zorg voor een zieke. Ook maken zij zich vaak zorgen over de zieke en over de andere leden van het gezin. Hierdoor kan de jonge mantelzorger overbelast raken zonder dat iemand dat in de gaten heeft.

Voel jij je wel eens moe en gestrest? Pieker je over de zorgen die er zijn rondom de zieke? Dan is het goed om daar met een ander over te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt, denk ook aan een familielid, een leerkracht op school of meld je aan bij de schoolmaatschappelijk werker. 

In Krimpen kunnen jonge mantelzorgers ook terecht bij het Steunpunt Mantelzorg. Sabine van Bruggen is coördinator mantelzorg in Krimpen, zij is telefonisch bereikbaar op 06-37418353 of per mail mantelzorg@krimpenwijzer.nl.  Het Steunpunt Mantelzorg organiseert voor jonge mantelzorgers v.a. 8 jaar een paar keer per jaar een aantal gezellige funactiviteiten en jaarlijks rondom de Dag v.d. Mantelzorg in november een Fundag. Deze activiteiten worden georganiseerd samen met de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk. Het is fijn om samen met andere mantelzorgers leuke dingen te doen en lol te hebben. Je kan je laten registreren als jonge mantelzorger bij Sabine van Bruggen dan krijg je tijdig alle informatie over deze activiteiten toegestuurd.

Zoals in de meeste gemeentes is ook de inwoner van Krimpen niet zo bekend met de jonge mantelzorger. Om overbelasting met alle gevolgen van dien te voorkomen wil de gemeente graag weten wat een jonge mantelzorger nodig heeft en hoe ze deze het best kunnen bereiken. Om die reden hebben we In Krimpen onlangs een persona jonge mantelzorger ontwikkeld. Deze persona is ontstaan in samenspraak met jonge mantelzorgers. Met elkaar hebben zij besproken wat specifiek is voor een jonge mantelzorger in Krimpen en deze eigenschappen zijn aan een denkbeeldig persoon toegeschreven. Deze persoon heeft een naam gekregen en wordt uitgebeeld/gespeeld door iemand. Doordat deze persoon de rol van dé jonge mantelzorger in Krimpen vormgeeft kan de gemeente met deze persoon in gesprek gaan en zo haar beleid beter laten aansluiten op de jonge mantelzorger in Krimpen.

 

Bekijk ook: