Jonge mantelzorgers

Als je opgroeit met een langdurig ziek familielid heb je vaak meer huishoudelijke en zorgtaken dan leeftijdsgenoten. Het Steunpunt Mantelzorg Krimpen aan den IJssel ondersteunt Jonge Mantelzorgers en brengt hen met elkaar in contact.

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Heb jij een zus met autisme, een vader die in een rolstoel zit, een moeder die verslaafd is, een broer die een spierziekte heeft, treed je vaak op als tolk of is er iemand bij jou thuis in de war? In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft. Herken je dat? Dan ben je niet de enige. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger. 

Klik onderstaande link aan als je meer wilt weten. Dit filmpje geeft nog meer uitleg: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=gXfcZuhPOdE&feature=emb_logo

 

Soms kun je wel wat hulp gebruiken

Het kan fijn zijn om voor een ander te zorgen, maar soms kan zorgen ook teveel worden. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat? Hierbij een paar tips:

  • Praat erover: Ga naar iemand die je vertrouwt en deel je verhaal. Het lucht enorm op om je zorgen te delen. 
  • Laat school het weten: Praat met een leraar, een mentor of vertrouwenspersoon over je thuissituatie. Hierdoor zullen leraren op school ook beter begrijpen waarom jij je huiswerk een keer niet af hebt kunnen krijgen of dat je met je gedachten ergens anders bent. 
  • Vraag om hulp: Wordt het zorgen soms teveel, geef dit dan aan bij iemand in jouw omgeving. Misschien kan iemand iets van je overnemen. Dit is niet egoïstisch maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Kom dan naar de KrimpenWijzer. 
  • Neem tijd voor leuke dingen: Blijf je hobby’s uitvoeren en je vrienden ontmoeten. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding. Tijd voor jezelf is belangrijk.
  • Zoek informatie: Wil je meer weten over de ziekte, beperking of handicap van je familielid? Stel je vraag aan familie, huisarts of verpleegkundige.

 

Wat kan het Steunpunt Mantelzorg Krimpen aan den IJssel voor jou betekenen?

Een luisterend oor: Als je je verhaal deelt, sta je er niet alleen voor. De mantelzorgcoördinator van de KrimpenWijzer kan naar jou luisteren en met je meedenken. Het kost niets en je bent nergens toe verplicht. 

Funactiviteiten: Het is belangrijk om leuke dingen te blijven doen en soms kan het ook fijn zijn om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten. Daarom organiseert het Steunpunt Mantelzorg samen met Stichting Jeugd en Jongerenwerk regelmatig een funactiviteit. Er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar en voor jongeren vanaf 13 t/m 18 jaar. Je kunt denken aan een leuke filmmiddag, pizza avond, cup cakes bakken of bowlen. Deelname is gratis. 

Fundag: Op 10 november is de Dag van de Mantelzorg, daarom wordt rond die datum een fundag voor jonge mantelzorgers georganiseerd. We organiseren dan een leuk uitje voor jonge mantelzorgers uit Krimpen aan den IJsel. In 2019 zijn we bijvoorbeeld naar Jumpsquare in Gouda geweest. Ook deelname aan de fundag is gratis.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Steunpunt Mantelzorg of je aanmelden voor de funactiviteiten? Neem dan contact op met de mantelzorgcoördinator van de KrimpenWijzer. Dit zijn Sabine van Bruggen en Roos van Esch. Je kunt hen op verschillende manieren bereiken: 

T:          0180 517 590

E:         mantelzorg@krimpenwijzer.nl

M:         06 374 183 53 (appen kan ook)

 

Interessante websites

Als je meer wilt weten, kijk dan eens op de volgende websites: 

www.mantelzorg.nl

www.jongemantelzorgers.nl

www.brusjes.nl

www.kopstoring.nl

www.helpmijndierbareisverslaafd.nl

www.zorgvoorjeouders.nl

www.kankerspoken.nl

www.mskidsweb.nl

 

 

 

bekijk ook