De eerste 1.000 dagen van een kind zijn van groot belang voor een goede start

De eerste 1.000 dagen (-10 maanden voor geboorte tot 2 jaar) van een kind zijn van groot belang voor een goede start. De gezondheid voor tijdens en na de geboorte zijn belangrijke voorspellers in hoe een kind zich ontwikkelt op latere leeftijd. Kinderen die een valse start hebben, kunnen zich op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied minder goed ontwikkelen.

 • Kinderwens
 • Zwanger
 • Een kindje
 • Professionals

 

 Kinderwens

Gezond zwanger worden

Denk je erover om een kindje te krijgen? Sta dan eerst even stil bij de juiste gezondheid en manier van leven en werken. En geef jouw kind daarmee een voorsprong. Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde manier van leven kun je de omstandigheden waaronder je zwanger wordt positief beïnvloeden. Dat geldt ook voor  de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind. In deze animatie ‘Een baby krijgen en leefstijl, voeding en werk’ (Having a baby and lifestyle, nutrition and work, إنجاب طفل ونمط حياة وتغذية وعمل) vertellen we meer over wat je kunt doen om gezond te eten en gezond te leven en waar je op moet letten tijdens de zwangerschap.

Bij de verloskundige ben je welkom voor een kinderwensconsult. De verloskundige geeft je persoonlijk advies en beantwoordt al je vragen over gezond leven en zwanger worden. Meer informatie over kinderwens kun je vinden op www.deverloskundige.nl/zwanger-worden.

Een baby krijgen en wat er allemaal verandert

Met een baby wordt alles anders. Je bent dan niet meer alleen partners, maar ook ouders. In de animatie ‘Een baby krijgen en wat er allemaal verandert’ (Having a baby and what’s going to change, نجاب طفل وكل ما يتغير) vertellen we wat er allemaal kan veranderen en hoe je daar mee om kunt gaan.

 Lekker in je vel

Iedereen heeft weleens een moment dat het even niet lekker gaat. Maar langdurig stress hebben is niet goed voor je. Zeker als je zwanger wilt worden is het belangrijk om lekker in je vel te zitten. Zo kun je goed omgaan met de veranderingen die gaan komen als je een kind krijgt. Bespreek je zorgen met je partner, familie of vrienden. Merk je dat dit niet voldoende helpt? Neem dan contact op met je huisarts of ga in gesprek met een mamacoach. Een mamacoach kijkt in een gesprek naar wat jou zou kunnen helpen om je weer lekker in je vel te laten voelen. Wat zijn jouw talenten, je kracht en hoe kun je zorgen voor verandering?. Zodat je weer beter inzicht krijgt in je leven en de keuzes die je maakt. Dit geeft zelfvertrouwen en positieve energie. Ook kan ze je helpen als je angsten hebt rondom zwangerschap en bevalling. Of als je na de bevalling problemen ervaart

Geldzaken en huis op orde

Een kindje krijgen kost geld. Waar je aan moet denken zijn extra, kosten voor zorg, boodschappen, aanpassingen in huis en eventueel kinderopvang https://www.krimpenaandenijssel.nl/Kinderopvang). Het is belangrijk om te controleren hoe je verzekerd bent. Soms kan het gunstig zijn om je aanvullend te verzekeren en/of je eigen bijdrage aan te passen.

Wil je meer weten over de kosten voor een kindje en de tegemoetkomingen van de overheid? Op de website van het Nibud vind je meer informatie over onder andere kinderbijslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag (www.nibud.nl/consumenten/de-kosten-van-een-baby/). Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Zorgen en hulp 

Heb je zorgen? Zijn er problemen thuis of maak je je zorgen over geld? Bespreek dit met je huisarts. De huisarts kan jou doorverwijzen naar KrimpenWijzer. Je kunt ook zelf contact opnemen met KrimpenWijzer. Geen vraag is te gek. Met een beetje hulp sta je sterker in je schoenen.

Zwanger

Gezond zwanger zijn 

Door gezond te leven kun je de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden. In deze animatie ‘Een baby krijgen en leefstijl, voeding en werk’ (Having a baby and lifestyle, nutrition and work, إنجاب طفل ونمط حياة وتغذية وعمل) vertellen we meer over wat je kunt doen om gezond te eten, gezond te leven en waar je op moet letten tijdens de zwangerschap. Meer informatie vind je ook op onderstaande websites:

Wat te regelen

Hoe werkt dat nu, een baby krijgen in Nederland? In deze animatie leggen we je dat uit: ‘Een baby krijgen in Nederland, hoe werkt dit’ (Having a baby and how it works in the Netherlands, إنجاب طفل وكيف يعمل في هولندا)

Betrouwbare informatie over de begeleiding en zorg rond zwangerschap, bevalling, geboorte en kraamtijd en alles wat erbij hoort vind je op:allesoverzwanger.nl

Wat kan je verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg? En welke keuzes heb je zelf? Welke controles krijg ik tijdens mijn zwangerschap? En wat zijn veelvoorkomende klachten en adviezen voor een gezonde zwangerschap? Alle informatie op deze website is ontwikkeld door zorgverleners en patiëntenorganisaties.

 Als je zwanger bent, dan moet je over veel dingen nadenken. Hieronder volgt een overzicht:

 •  Verloskundige regelen

 Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt is het belangrijk om een afspraak te maken bij een verloskundige. Hij of zij brengt je gezondheid in kaart, geeft informatie en doet de controles. Ook bepaalt de verloskundige waar jij het beste de verloskundige zorg kan krijgen. Bij de verloskundige zelf of bij een gynaecoloog vanwege een medische reden.  

 •  Zorgverzekeraar informeren

Meld je zwangerschap bij de zorgverzekeraar. Bij voorkeur voor de 30e zwangerschapsweek. Vaak ontvang je dan een kraampakket thuis. Daar zitten spullen in die nodig zijn tijdens de bevalling en je kraamperiode.

 •  Kraamzorg aanvragen tussen 12 en 16 weken zwangerschap

Een kraamverzorgende uit de regio zorgt voor jou en je kindje tijdens de kraamtijd. Maar natuurlijk betrekt ze ook je partner en de grote broer of zus bij de verzorging van de baby.  Ze zorgt ervoor dat je na de kraamtijd klaar bent om de zorg voor je gezin weer zelf op je te nemen.

 •  Erkenning regelen

Indien je niet getrouwd of geregistreerd partners bent dan is het handig om na te denken over erkenning van de baby. Je leest hier meer over op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind

 •  22 weken prik

Al tijdens je zwangerschap kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met vragen terecht. We kunnen met je afspreken voor een huisbezoek, maar ook voor vaccinaties. Het Rijksvaccinatieprogramma voor jouw baby begint al tijdens de zwangerschap. Als jij 22 weken of langer zwanger bent en in Nederland woont, kun je bij CJG Rijnmond gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Zo krijg je zelf geen kinkhoest en bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen deze ernstige ziekte. Kijk voor de data op www.eenprikzogepiept.nl/kinkhoest-zwangeren.

 • Zwangerschapsverlof aanvragen

Als je werkt dan is het belangrijk om tijdig je werkgever in te lichten over je zwangerschap. De werkgever kan dan zwangerschapsverlof voor je aanvragen. Je dient daarvoor een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of gynaecoloog in te leveren bij je werkgever. Ben je zelfstandige? Dan kun je een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. En heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kun je de instantie ook benaderen voor een bevallingsuitkering.

 •  Zwangerschapscursus

Om je goed voor te bereiden op de bevalling zou je ook een cursus kunnen volgen. Er zijn diverse cursussen waar je uit kunt kiezen.

In deze gemeente kun je onder andere bevallingscursussen volgen bij een (mama)coach. Dit zijn zowel privécursussen als groepscursussen. Het liefst aan jou, samen met je partner.

Als je aanvullend verzekerd bent, kun je deze cursus meestal voor een deel of helemaal vergoed krijgen. Lees meer op www.prettigbevallen.nl.  

 • Babyspullen kopen en babykamer klaarmaken

Rond de 20e zwangerschapsweek is het goed om te beginnen met het kopen van babyspullen. Start ook op tijd met het klaarmaken van de babykamer. Soms zijn er lange levertijden. 

Op de website van de Consumentenbond staat een uitgebreide baby-uitzetlijst. Kijk hiervoor op www.consumentenbond.nl/zwanger/baby-uitzetlijst. Heb je een beperkt budget? Kijk bijvoorbeeld eens bij de kringloopwinkel, op marktplaats of bij de weggeefhoek op Facebook.

 •   Voorbereiding bevalling en de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, dan kun je kiezen voor een thuis- of ziekenhuisbevalling. Bespreek je wensen met de verloskundige. Belangrijk is dat je kiest voor de plek waar jij denkt je het fijnste te voelen.

Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. Rond 36 weken moet je je bed op een hoogte van 80 cm hebben staan (met behulp van klossen of bierkratjes of iets dergelijks). Denk ook alvast na over hoe je de opvang van oudere kinderen tijdens de bevalling wilt regelen. 

 •   Kinderopvang regelen 

Door kinderopvang kun jij straks je gezin combineren met een baan. Voor kinderen is het vooral een plek waar ze hun talenten leren kennen en ontwikkelen. Het is ook een plek waar kinderen leren rekening te houden met elkaar. Dat is goed voor nu én voor later.

Je kind ontwikkelt zich de eerste jaren razendsnel en legt de basis voor verdere ontwikkeling. In de kinderopvang zorgen de pedagogisch medewerkers voor een veilige en uitdagende omgeving waarin het kind zich ontwikkelt en samen met andere kinderen op onderzoek uitgaat. Juist met leeftijdgenootjes samenleven in een groep is een belangrijke aanvulling op thuis: ze vormen vriendschappen en leren van elkaar.

In kinderdagverblijven wordt een prettige, huiselijke sfeer neergezet. De kinderen eten samen en spelen samen. Er wordt gezongen en voorgelezen, gelachen, en getroost bij pijn of verdriet. Maar er wordt vooral veel gespeeld; dat is voor kinderen de manier om zich te ontwikkelen.

Soms zijn er wachtlijsten. Het is aan te raden je tijdens de zwangerschap te oriënteren en in te schrijven bij de kinderopvang van je keuze.

 Lekker in je vel

 In de zwangerschap kunnen hormonen er voor zorgen dat je stemming verandert.

 Je bent soms wat prikkelbaarder en sneller emotioneel. Dit is heel normaal. In de Animatie ‘Een baby krijgen en stress hebben’ (Having a baby and having stress, نجاب طفل والتوتر) geven we je uitleg hierover.

 Merk je dat je niet blij kunt zijn in de zwangerschap of maak je je veel zorgen? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je zo nodig verwijzen naar de huisarts of naar een coach. Een (mama)coach kijkt in jullie gesprekken naar wat jou zou kunnen helpen om weer blij te kunnen zijn in je zwangerschap. Misschien zijn er angsten die je hebt rondom de zwangerschap en bevalling? Heb je een nare ervaring gehad met een eerdere bevalling? Of mis je evenwicht in je leven? Ze gaat met je aan de slag, zodat je weer zelfvertrouwen en positieve energie ervaart. 

 Geldzaken en huis op orde 

Een kindje krijgen kost geld. Waar je aan moet denken zijn extra, kosten voor zorg, boodschappen, aanpassingen in huis en eventueel kinderopvang. Het is belangrijk om te controleren hoe je verzekerd bent. Soms kan het gunstig zijn om je aanvullend te verzekeren en/of je eigen bijdrage aan te passen.

Heb je weinig geld, bespreek dit met familie en vrienden. Misschien dat zij je kunnen helpen. Bespreek het ook met je verloskundige, gynaecoloog, kraamzorg of het consultatiebureau. Zij kunnen bijvoorbeeld een babystartpakket voor je aanvragen

 Een veilig huis en veilige leefomgeving is belangrijk voor jou en de baby. Maak je je zorgen hierover? Bespreek dit met de woningbouwcoöperatie (als je een huurwoning hebt) of bespreek dit met de verloskundige, gynaecoloog, kraamzorg of consultatiebureau. Zij kunnen je verwijzen naar Krimpenwijzer. Hier kijken we verder hoe we jou kunnen helpen.

 Zorgen en hulp

Als je zwanger bent, dan moet je over veel dingen nadenken. Op de website https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/een-baby-krijgen-hoe-en-wat-in-vijf-talen vind je verschillende animaties over zwangerschap en gezondheid. Deze animaties zijn in diverse talen beschikbaar.

De zorgverleners die je begeleiden als je zwanger bent en een baby krijgt, werken samen met organisaties in de gemeente. Zie ook de animatie 'Een baby krijgen en organisaties die kunnen helpen' (Having a baby and organizations that can help, إنجاب طفل والمنظمات التي يمكن أن تساعد). 

KrimpenWijzer ondersteunt en begeleidt (aanstaande) ouders zoveel mogelijk. In het bijzonder ook zwangere vrouwen en ouders die bijvoorbeeld onzekerheid ervaren in hun ouderschap.CJG Rijnmond biedt, als samenwerkingspartner in de KrimpenWijzer, de nodige ondersteuning. Zij kunnen onder andere huisbezoeken en voorlichting bieden.

 Een kindje

 Een gezond kindje

Er is veel nuttige informatie beschikbaar over je zwangerschap tot leerzame en veilige apps voor peuters, Van veiligheid tot informatie over goed eetgedrag. CJG Rijnmond heeft alle apps en websites met interessante informatie verzameld.  Je kunt deze makkelijk op hun website vinden Opvoedinformatie - Centrum voor jeugd en gezin.

Als je kindje er is kun je bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht voor al je vragen over opvoeden en opgroeien van je kindje. Dat kan al tijdens het huisbezoek tijdens je zwangerschap. Kort na de geboorte nemen ze contact met je op. Samen met de ouders wordt de groei en ontwikkeling van je kindje gevolgd. Hierbij kan je denken aan het testen van het gehoor, de ogen, de heupjes, luisteren naar het hartje, meten van lengte en gewicht en bijhouden van alle  "ontwikkelingsmijlpalen". Het CJG geeft informatie over allerlei onderwerpen rondom je kindje en het ouderschap. Huilt je kindje veel of slaapt je kindje slecht, ben je zelf erg moe na de bevalling, over al deze onderwerpen kun je met hen in gesprek en hebben zij vaak nuttige tips. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen denken graag met je mee.

 Met het programma Stevig Ouderschap biedt CJG Rijnmond extra opvoedondersteuning aan ouders die net een kind hebben gekregen. Heb je vragen over de opvoeding of wil je extra ondersteuning bij je rol als ouder? Wil je graag je verhaal kwijt over je eigen jeugd of huidige omstandigheden? Dan is Stevig Ouderschap misschien iets voor jou.

 Gezonde ouders

Zonder stress groeit een kind gezonder op. Als ouders ontspannen zijn, zijn kinderen dit vaak ook. Maar soms lukt dat niet. In deze animatie ‘Een baby krijgen en stress hebben’ (Having a baby and having stress, نجاب طفل والتوتر) vertellen we dat je niet de enige bent en wat je zoal kunt doen. Praat erover met je verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende, huisarts of het consultatiebureau. Of neem contact op met de KrimpenWijzer. Wacht niet te lang met hulp vragen. Trek tijdig aan de bel, dit voorkomt onnodige stress bij jezelf en je baby.

 Extra begeleiding in de zwangerschap

Als je zwanger wordt, al dan niet gepland, komt je leven behoorlijk op z’n kop te staan. Het is een van de meest ingrijpende veranderingen in je leven. Meestal is dat leuk, maar lang niet altijd. De zogenaamde roze wolk is niet voor iedereen roze.

Dit kan veel stress veroorzaken. Het is belangrijk om iets aan die stress te doen. Ook is het van belang dat ouders en kind zich op een goede manier aan elkaar kunnen hechten.  Herken je jezelf hierin of in één van de volgende punten, dan kun je in overleg met je verloskundige extra hulp inschakelen. Bijvoorbeeld hulp van de huisarts, de KrimpenWijzer, de psycholoog of een verloskundig coach. 
 

 • Als je last hebt van angsten, bijvoorbeeld over de gezondheid van je baby of over de aankomende bevalling;
 • Als je angst hebt voor naalden of ziekenhuizen;

 • Als je stress ervaart in je zwangerschap of na je bevalling door je veranderende leven of door andere factoren;

 • Als je voor bepaalde keuzes staat waar je zelf niet uitkomt;

 • Als je onzeker bent over je veranderende leven en de verantwoordelijkheid;

 • Als je bevalling traumatisch is geweest en je hebt moeite met de verwerking;

 • Als je na je zwangerschap sombere of depressieve gevoelens of gedachten hebt.

Een verloskundig coach is een verloskundige die zich verder heeft ontwikkeld op het gebied van mentale en psychische problematiek rondom zwangerschap, geboorte en ouderschap.

 Werk, studie en opvang

Door kinderopvang kun jij als ouder je gezin combineren met een baan.

Hoewel het schoolse leren pas vanaf 4 en volgens sommigen vanaf 6 jaar begint, geeft de kinderopvang een belangrijke bijdrage in de eerste levensjaren van een kind.  De scholing voor kinderen wordt aangepast aan het ontwikkelingsniveau van ieder kind. Dat begint al bij baby’s. Het is bewezen dat het vroeg stimuleren van baby’s leidt tot betere hersenverbindingen en betere cognitieve en sociale vaardigheden op latere leeftijd.

In de kinderopvang wordt methodisch gewerkt om kinderen al op jonge leeftijd te ondersteunen in hun ontwikkeling.

De kinderopvang is voor veel kinderen vaak de eerste plek waar ze deel uitmaken van een groep. De sociale ontwikkeling zal dan haast vanzelf moeten gaan, zou je denken, maar dat is zeker niet zo. Daarom zijn de pedagogisch medewerkers voortdurend bezig om interacties tussen en met kinderen te stimuleren en ervoor te zorgen dat een groep voor alle kinderen van uiteenlopende leeftijden een fijne plek is.

 Meer informatie over kinderopvang vindt u op https://www.krimpenaandenijssel.nl/Kinderopvang

 Professionals

 De gemeente Krimpen aan den IJssel is aangesloten bij het landelijk actieprogramma Kansrijke Start. Met medewerking van Pharos bouwt de gemeente aan een lokale samenwerking. In deze samenwerking ontmoeten de kraamzorg, de verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en de gemeente elkaar. De gemeente vindt het belangrijk dat professionals elkaar goed weten te vinden. Ze zetten daarom samen met deze organisaties in op het verder optimaliseren van de samenwerking.

  Linken naar meer informatie:

1.  https://www.kansrijkestartnl.nl

2.  https://allesoverzwanger.nl/

3.  https://www.opvoeden.nl

4.  https://centrumvoorjeugdengezin.nl

5.  https://www.stevigouderschap.nl

6.  https://www.kennisnetgeboortezorg.nl

7.  https://www.voedingscentrum.nl

8.  https://www.rivm.nl

9.  https://www.trimbos.nl

10. https://www.eenprikzogepiept.nl

11. https://www.deverloskundige.nl

12. https://www.nibud.nl/consumenten

13. https://www.rijksoverheid.nl

14. https://www.prettigbevallen.nl

15. https://www.consumentenbond.nl

16. https://www.krimpenaandenijssel.nl

 

Linken naar de betrokken partners:

1. CJG Krimpen aan den IJssel

2. Verloskundigen Praktijk IJssel & Lek 

3. Mama Coach Krimpen

4. Kraamzorg De Waarden

5. KindeRdam Kinderopvang

6. Gemeente Krimpen aan den IJssel

7. Pharos