Moeite met lezen, schrijven en/of rekenen?

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.

Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven schamen zich vaak en proberen hun geheim te bewaren door manieren te bedenken waarbij je zo min mogelijk hoeft te schrijven en/of lezen.

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan mensen die dat wel kunnen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid.

Ben je zelf iemand of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Op de website van Lezen en Schrijven kun je luisteren naar verhalen van mensen die als geen ander weten hoe belangrijk taal is om mee te kunnen doen in de samenleving. 

Taalmaatje
In Krimpen kan je een taalmaatje vragen. Een taalmaatje is een vrijwilliger die je helpt met het leren lezen en schrijven. Hij of zij sluit aan bij jouw wensen; waar loop je het meest tegenaan en wat wil je als eerste leren. Een taalmaatje kan je aanvragen bij het vrijwilligersloket in het gezondheidscentrum of bij KrimpenWijzer.

Groeplessen
Elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur zijn er (gratis) groepslessen in het Onderdak (Groenendaal 5).

Taalcafé
Wil je beter Nederlands leren spreken? Kom dan naar het Taalcafé van de bibliotheek en de KrimpenWijzer! Tijdens het Taalcafé bespreken we allerlei onderwerpen. Je kunt nieuwe mensen ontmoeten, taalspelletjes doen en met elkaar praten. Dit alles in een ontspannen en gezellige sfeer. Voor gratis koffie/thee en een koekje wordt gezorgd! Je bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Elke maandag 13:00-14:30 uur. Ontmoetingscentrum de Tuyter, Nachtegaalstraat 8.