Taboe doorbreken met tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’

Van 23 augustus tot 13 september staat de tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ in Krimpen aan den IJssel. De tentoonstelling van Stichting Open Mind maakt depressiviteit op een laagdrempelige manier zichtbaar door foto’s en persoonlijke ervaringsverhalen van jongvolwassenen te delen. De tentoonstelling heeft als doel om het gesprek op gang te brengen over depressiviteit. Ook moet het jongeren helpen om te gaan met hun depressie en geeft het omstanders handvatten om hierbij te helpen.

30 verhalen van jongvolwassenen
Op 30 billboards staan verhalen van jonge ervaringsdeskundigen. Deze jongvolwassenen vertellen hun persoonlijke verhaal, hoe ze hun depressie (hebben) ervaren en hoe ze daarmee omgaan. In Krimpen aan den IJssel komen de billboards te staan tussen winkelcentrum Crimpenhof en Gezondheidscentrum Krimpen. U wandelt over de Nachtegaalstraat, de Burgemeester Aalberslaan, de Parkzoom naar de Groenendaal langs de 30 foto’s en verhalen. Jongeren  vinden de foto’s en verhalen ook op  het Comenius en Krimpenerwaard College.

In gesprek met medewerkers van KrimpenWijzer

Op dinsdag 24 augustus van 09.30 tot 12.00 uur kunt bij statafels van KrimpenWijzer een krant met de persoonlijke verhalen ophalen en in gesprek gaan met medewerkers van KrimpenWijzer. De statafels staan op de weekmarkt. Graag ontmoeten we u daar. Uiteraard houden we rekening met de dan geldende RIVM-richtlijnen.

 

Praten over angst of depressiviteit helpt
Angst of depressiviteit kan uw leven beperken. Er samen over praten helpt. Kijk op www.heyhetisoke.nl of deel uw tips, verhalen en ervaringen op social media met #open over depressiviteit en bouw mee aan openheid. 

 

Stichting Open Mind wil met deze tentoonstelling het taboe op depressiviteit doorbreken
Stichting Open Mind: “In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen last van depressie. Circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (antidepressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer 1. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 15 jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.”

Kijk voor meer informatie en hulp hier op de website van KrimpenWijzer.

Terug naar overzicht